AYLIK KARIN ÜSTÜ AKTİVİTE GELİŞİMİ

“Yüzüstü yatış zamanı da nedir?”, “Çok basit”, “Zaten bebeğim yüzüstü yatınca ağlıyor. Ne gereği var ki ağlatmanın?”… gibi bir çok serzenişi duyar gibiyim. Ancak bebek doğar doğmaz onun fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimi için destek vermek hem ebeveynin hem de toplumun başlıca görevidir. Gelişimi destekleme yolları, nedenleri ve sonuçları iyi bilinmeli ki uygulanabilsin.

İşte tüm bu nedenlerden dolayı bebeğin ilk aktivitesi olan dönme hareketi ile kazandığı karın üstü yatış pozisyonunu desteklemeliyiz. Göbek kordunu düşmeden önce bile sağlıklı bebeklerde yüzüstü yatış başlanabilir. Bebeğinizi karnı üstüne yatmaya ne kadar erken teşvik etmeye başlarsanız, bu pozisyonu doğal olarak kabul etmesi de o kadar olasıdır.

İlk 2 hafta

https://perifizyoterapi.com/wp-content/uploads/2019/11/mummy-tummy-300x114.jpeg 300w" sizes="(max-width: 364px) 100vw, 364px" />

Anne 45 derecelik eğik bir pozisyonda sırtüstü yatarken göbeğine/göğsüne bebeğini yüzüstü yatırır. Bebeğin karnı tok olmalı ama yeni beslenmiş olmamalıdır. Günlük rutininin içinde her saat başı 1-5 dakika arası başlangıç için ideal bir süredir. Bebeğin mutlu ve uyanık olması çok önemlidir. Ancak bu pozisyonu sevmiyorsa da denemeyi bırakmamalısınız.  

Birinci Ay

Bebeğiniz karın üstü pozisyondan daha da zevk almaya başlar. Çünkü bu duruş karnına hafif bası yapacağı için gaz sanıcılarını azaltacaktır. Artık başını bir saniyede olsa yukarı kaldırabilir ve sağa-sola çevirmeye başlar. Başını yukarı rahatlıkla kaldırabilmesi için göğsünün altına rulo havlu yerleştirilebilir.

İkinci Ay

Bebek ikinci ayında artık bu pozisyonda en az bir dakika mutlu bir şekilde durabilmelidir. Bu zamanın çoğu yerde yapılmalı ve etkileşim içinde olmalıdır. Bebek her iki tarafa başını rahatlıkla döndüremiyorsa uzman tarafından değerlendirilmesi önerilir. Başın bu hareketini desteklemek için bebeğin beşiğine her gece farklı yönlerde yatırabilirsiniz.Üçüncü Ay

Üçüncü Ay

Bebek kollarına ağırlık vermeye, başını 45-90 derece arası yukarıya kaldırmaya başlamıştır. Gün içinde toplam bir saat yüzüstü yatış pozisyonunda zaman geçirir. Önündeki oyuncakları takip etmeye çalışır. Pilates topu üzerinde öne-arkaya hafif sallama hareketleri başın kolay kaldırılmasına  ve tutulmasına yardımcı olur. Yanına uzanıp kitap okumak ilginin uzamasını sağlar.

https://perifizyoterapi.com/wp-content/uploads/2019/11/lying-beside-baby-300x200.jpg 300w" sizes="(max-width: 510px) 100vw, 510px" />

Dördüncü Ay

Bebek kafasını orta hatta ve 90 derece yukarıda rahatlıkla tutmaya başlar. Dirsekleri 90 derecede omuzlarının altında ve hafif önündedir. Etrafını izlemeyi çok sever. Önüne konan bir ayna aracılığıyla bu zamanı daha zevkli geçirmesini sağlayabilirsiniz. Kontrast zeminler bebeğin ilgisini çekmek için harika bir yoldur.

https://perifizyoterapi.com/wp-content/uploads/2019/11/mirror-tummy-300x155.jpg 300w" sizes="(max-width: 497px) 100vw, 497px" />

Beşinci Ay

Dirseklerini düzeltecek şekilde zemini itmeye ve göğsünü zeminden kaldırmaya başlar. Artık boyun ve sırt kasları kuvvetlenmeye başlamıştır. Böylece almak istediği şeylere bir eli zeminde destek yaparak uzanmaya çalışır. Bebeğin ellerini göğsünün altına yerleştirerek hafif bebek şınavı egzersizi yaptırılabilir.

Altıncı Ay

Karın üstü yatış zamanı ve süresi daha çok bebek tarafından belirlenmeye başlar. Göbeğinin üzerine daire çizerek etrafını keşfetmeye, uzanmaya, tutmaya çalışır.   

11.08.2020

İzmit Şube

Yahyakaptan Mahallesi
Şehit Ali İhsan Çakmak Sok
Nazer Inn İş Merkezi Kat:2 No:22
İzmit/KOCAELİ

Körfez Şube

Mimar Sinan Mah. Dalbastı Sok.
Petkim Park 2 İş Merkezi
Kat:5 No:2 / A27
Körfez/KOCAELİ

Randevu Telefonu

0 (262) 606 0 468

Sosyal Medya