MAKALELER
ÇOCUKLARDA DÜZ TABANLIK
Düztabanlık, ayak kemeri tam olarak gelişmediğinde ortaya çıkar. Ayak tabanının her noktasının yerle temas ederek yürümesini temsil eder.
Düz tabanlık, artan veya azalan kas tonusu veya ayak/ayak bileği zayıflığından kaynaklanabilir.
Tipik olarak, çocuklarda ayak pozisyonu ve dizilimi yaklaşık 7-8 yaşına kadar sabitlenmez. Bu nedenle o zamana kadar çocuklarda ayak kemeri ve ayak/ayak bileği stabilitesi oluşturmada harika sonuçlar elde etmek için hedefe yönelik düztabanlık egzersizlerini kullanabiliriz.
Düz Taban Egzersizleri Nelerdir?
Kas tonusunun azalması veya kas zayıflığının neden olduğu düz ayaklarla savaşmanın birkaç yolu vardır.
Bu güvenli ve etkili düz tabanlık egzersizlerinden bazılarını evde denemenin yanı sıra, ayak kemerinin neden tam olarak gelişmediğini daha iyi anlamak için tam bir değerlendirme almak gerekir. Bunun için çocuğunuzu uzman bir ortopedi doktoruna, fizik tedavi uzmanına veya fizyoterapiste götürerek ona özel bir tedavi planı oluşturmanız çok daha sağlıklı olur.
1.Tek Ayakta Dengede Durma:
Çocuğunuzun dengesini geliştirmek, stabilite oluşturmak ve ayak kemerinin gelişimi üzerinde çalışmak için ayak içindeki küçük kasların yanı sıra ayak bileği çevresindeki kasların kullanımını ortaya çıkarmanın harika bir yolu tek ayak üzerinde dengede durmaktır.
Bir ayak üzerinde durmak çok zorsa, karşı ayağı bir topun üzerine koymayı deneyin. Daha kolay varyasyonlar için bir ayağınızı doğrudan diğerinin önünde tutmayı deneyin.
Tek ayak üzerinde durmak çok kolaysa, bir yastık alın ve daha dinamik bir yüzey için üzerinde dengede kalmasını sağlayın. Daha ileri seviyede yastık fırlatma ve yakalama, baloncukları patlatma ve karşı ayakla havada harf çizme alıştırması yapın.
2. Ayakla Yerden Nesne Toplama:
Çocuğunuza ayakları/ayak parmakları ile bilyeleri veya küçük nesneleri toplama alıştırması yaptırın. Bu egzersiz, intrinsik kaslar olarak adlandırılan ayağın içindeki tüm küçük kasların aktivasyonuna odaklanacaktır. Bu egzersize oturma pozisyonunda başlayın.
Daha sonra, çocuğunuz bu konuda ustalaştığında, havluyu yerde büzme, cam şişeyi yuvarlama gibi ayak tabanını çalıştıracak egzersizler yapın.
3. Dar Yüzeylerde Dengede Durma:
Varsa yarım köpük rulo alın. Değilse, bir kaldırım kenarı, merdiven, dışarıda ağaç kökleri veya küçük bir rulo havlu ya da yastık kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun topukları ve ayak parmakları yüzeyin kenarından sarkacak şekilde ayakta durmasını sağlayın ve orada dengeyi koruma alıştırması yapın. Bu çok kolaysa, yan yürümesini teşvik edin. Bu aktivite sırasında çocuğunuzun ayak bileklerinin sallandığını ve ayak parmaklarının dengeyi korumak için kıvrıldığını göreceksiniz. Bunların hepsi, ayak kemerinin oluşumuna katkıda bulunmak için ayakta güç oluşturur.
4. Engebeli Arazide Yürümek:
Yeni yürümeye başlayan çocuklar için düz tabana sahip olmak tipiktir. Çünkü ayaklardaki kasları bir kemer geliştirmek için kullanmamışlardır. Kemer gelişimini başlatmanın iyi bir yolu, düz olmayan yüzeyler üzerinde (kum, çimen veya dışarıdaki diğer çeşitli yüzeyler) yürümektir. Ayrıca evde de zorlu yüzeyler yaratabilirsiniz. Leğen, havlu, şeker torbası, yastık, minder, su torbası … gibi farklı alternatifler yaratın. Bu eğlenceli aktiviteleri çocuğunuza oyunla birlikte yaptırmak çok zevkli olacaktır. Her gün düzenli olarak 15-30 dk arası yapmanız ayak tabanını desteklemenizi sağlar.
Kaynak:
https://napacenter.org/flat-feet-exercises/
Karleigh Page.
03.04.2022