BEDEN FARKINDALIĞI İÇİN NELER YAPMALI?

İyi bir beden farkındalığı (proprioseptif duyu), 1 yaşında da olsa 99 yaşında da olsanız herkesin hayatının önemli bir parçasıdır. Beden farkındalığı, vücudunuzun uzayda nerede olduğunu algılama yeteneğini ifade eder ve dengenin 3 ana bileşeninden biridir.
Eklemlerden, tendonlardan ve kaslardan gelen uyarılar sinir sistemine iletilir. Beyninize vücudunuzun nerede olduğunu ve vücudunuzun yaptığı eylem ve hareketi bilgilendirir. Örneğin, sağ kolunuzu hareket ettirdiğinizde, proprioseptif duyu beyninize kolun nerede olduğunu söyler.

Çocuğumun beden farkındalığının az olduğunu nasıl anlarım?

Azalmış beden farkındalığı olan bir çocuk, zayıf motor planlama ve kontrole sahiptir. Vücut farkındalığının azalması nedeniyle beceriksiz ve koordinasyonsuz görünebilir.
Çocuğunuzun postüral kontrolünün zayıf olduğunu veya dengesinin zayıf olduğunu, tek ayak üzerinde ayakta durmakta zorluk çektiğini veya sık sık masasında çöktüğünü fark edebilirsiniz.

Çocuğunuzun yazı yazarken, yemek yerken veya odaklanmak için bir şeyi çiğnerken, uzun süre hareketli kalmakta zorlanması veya masasında sürekli hareket etmekte sorun yaşadığını da fark edebilirsiniz. 

Farkındalık kazanarak ilk adımımızı attık. Peki sonra ne yapmalıyız?

Beden farkındalığını geliştirecek 5 basit aktivite ile çocuğunuza destek olabilirsiniz.

1. Komando gibi yerde sürünme. Çocuk sadece kollarını kullanarak ileri, geri gitmeye çalışırsa eklem ve kaslarındaki alıcılar uyarılarak vücudu İle ilgili pek çok bilgi sağlar. Daha da eğlenceli hale getirmek için, battaniyelerden ve yastıklardan yapılmış alçak bir "kale" inşa edin ve ardından çocuğunuzun içinde gezinmesini sağlayın. 

2. Çamaşır sepeti itmek ve çekmek. Ayakta, dizüstü yapılabilecek bu aktiviteyi çocuğunuzun gücüne göre ayarlamanız mümkün. Doluluk oranına göre ağırlığı artırıp azaltabilir. Ayrıca elleri yerine suratını, omzunu, ayaklarını kullanmasını sağlayabilirsiniz.

3. Zıplamak. Yukarı ve aşağı zıplamak, bir yatağa veya kanepeye atlamak veya yükseltilmiş bir yüzeyden atlamak vücudumuza pek çok bilgi sağlar. Sadece çocuğunuzun güvende olduğundan emin olun ve belki çocuğunuzun hangi eşyalara atlamasını isteyeceğinize önceden karar verin. Çünkü egzersiz için yaparsanız, kesinlikle daha sonra eğlenmek için yapacaklardır.

4. Tırmanmak. Hem kolları hem de bacakları kullanmak sadece koordinasyonu iyileştirmek için harika bir aktivite değildir. Aynı zamanda uzuvlarının itilmesi ve çekilmesi kaslar, tendonlarda ki reseptörleri uyarır ve duyusal girdi sağlar. Bu da vücutlarının uzayda nerede olduğuna dair farkındalıklarını artırır.

5. Ağır Nesnelerin Taşınması. Bu, her iki eldeki 1 nesne ile veya her ele 1 nesne yerleştirilerek yapılabilir. Nesnenin ağırlığı, çocuğunuzun uzuvlarının ve göbeğinin kullanımını artıracak ve yine beynine büyük katkı sağlayacaktır.

Daha fazla bilgi için : https://napacenter.org/proprioceptive-activities/

Not: Resim BlueAngel16 tarafından Pixabay'a yüklendi 

08.09.2020

İzmit Şube

Yahyakaptan Mahallesi
Şehit Ali İhsan Çakmak Sok
Nazer Inn İş Merkezi Kat:2 No:22
İzmit/KOCAELİ

Körfez Şube

Mimar Sinan Mah. Dalbastı Sok.
Petkim Park 2 İş Merkezi
Kat:5 No:2 / A27
Körfez/KOCAELİ

Randevu Telefonu

0 (262) 606 0 468

Sosyal Medya