YEMEĞİN RENGİ NEDEN ÖNEMLİ

Seçici yiyici ebeveynler için çocuklarının renkli gıdalar yemesi çok heyecan vericidir. Bir çocuk sınırlı miktar ve çeşitte gıda yemeyi tercih ediyorsa seçici yiyici olarak kabul edilir.

Kavrulmuş tavuk yemesi bile annenin çok sevinmesine neden olabilir. Tavuk kemikli olarak kızartılmışsa daha rahat tutularak yenebilir. İlk olarak sossuz olarak diğer et çeşitlerini de kızartarak denetebilirsiniz. Ancak sadece açık renkli gıdaları tercih eden bir çocuk bunu tercih etmeyecektir.

Seçici Yiyiciler Neden Beyaz Yiyecekleri Tercih Ederler?

Yemek yerken, gıdanın rengini düşünmeyiz. Bu nedenle çocuğunuz küçükse belirli yiyecek renklerini seçtiğini fark etmeyebilirsiniz. 3 yaşında pembe renkte bir sosisi yiyen bir çocuk, 7 yaşına geldiğinde sırf rengi nedeniyle bunu yemek istemeyebilir

Her seçici yiyen tek renk yemeyebilir. Aslında renklerine göre yiyecekleri fark eden ve seçen genellikle daha şiddetli seçici yiyicilerdir. Aşırı seçici yiyici çocukların bile yöneldiği bir renk vardır: Beyaz. Bu çocuklar gelişimi için gerekli gökkuşağı renklerini içeren kırmızı, mavi, mor vb renkteki gıdaları yemek için tercih etmez. Aslında tek renk ve beyaz rengi seçmelerinin bazı nedenleri vardır.

  • Tehditkar görünmemesi. Çocuklar bazı tehlikelerin farkına vardığında bunu başka şeylerle ilişkilendirebilir. Yeşil renk çocuğa vahşi doğayı ve zehirli bir şey olabileceğini düşündürebilir. Bu renk gıdaların güvenli olmadığını düşünerek zehirli bir şeyi yemekten kaçınabilir. Gıda renkleri ile ilgili tüm kararlar çoğu çocuk için bilinçaltında gerçekleşir ve beyaz renk güvenli bir renk olarak algılanır.
  • Çocuğun en sevdiği yiyeceklerin renginin beyaz olması. Günümüzde işlenmiş gıdaların çoğunun rengi beyaz veya bej rengidir. Ekmek, kraker, peynir, tavuk, patlamış mısır, makarna, mısır gevreği ve diğer tahıllar seçici yiyicilerin tercihleri arasındadır. Sarı beyaza yakın bir renk olduğu için sarıya yakın renkli gıdaları da yerler.
  • Açık renk güven verir.Farklı gıda dokuları nedeniyle belli gıdaları yemede zorlanma yaşayan çocuklar bunu konuşamadıkları zamanda ifade etmekte zorlanır. Beyaz, sarı ve bej rengi gıdaları yedikten sonra onlara güven duyarak tekrar rahatsız olmamak için bu gıdaları tercih ederler.

Seçici Yiyicilere farklı renk gıdaları tercih etmesi için stratejiler

İlk olarak yediği gıdaları listeleyerek renk skalasına bakmalısınız. Beyaz ya da farklı bir renk gıdayı görüyorsanız bunu işaretleyin. 15 civarı beyaz gıda yanında birkaç tane sarı renk gıda yemesi size başlangıç için ipucu verecektir. İlk olarak yeşil renkli brokoli yerine sarıya yakın renkli olan havuçtan başlamanızı tavsiye ederim. Ekmek, kraker ve havuç iyi bir öğün olabilir. Sadece beyaz renk varsa bu sefer sarı, turuncu ve pembe gibi az renk değişikliği ile beyaza yakın tonlarda gıdaları öğünlere ekleyerek sunabilirsiniz. Yaptığınız detaylı planlama ile adım adım çocuğunuzu renkli gıdalara alıştırabilirsiniz.

Tek sorun renk mi?

Renk kesinlikle görsel işlemleme ile ilgili duyu hassasiyeti olan bir çocuk için yeme denkleminin çok önemli bir parçası ancak tek faktör değildir. Boyut, şekil gibi diğer görsel uyaranların yanında gıdanın dokusu, kokusu gibi diğer duyusal uyaranları içeren gıda özellikleri de göz önünde bulundurulması gereken unsurlardır.

11.08.2020

İzmit Şube

Yahyakaptan Mahallesi
Şehit Ali İhsan Çakmak Sok
Nazer Inn İş Merkezi Kat:2 No:22
İzmit/KOCAELİ

Körfez Şube

Mimar Sinan Mah. Dalbastı Sok.
Petkim Park 2 İş Merkezi
Kat:5 No:2 / A27
Körfez/KOCAELİ

Randevu Telefonu

0 (262) 606 0 468

Sosyal Medya