“EMEKLEMEDEN YÜRÜDÜ”

Bebekler, genellikle 6.- 10. aylar arasında emeklemeye başlar. Dönme, başını tutma, sürünme, eller üzerine kalkma ve oturma gibi alt basamakların tamamlanması emekleme için çok önemlidir.

İyi bir emekleme için omuz ve kalça stabilizasyonu yanında gövdenin düz durması, baş kontrolü gerekir. Emekleme pozisyonunda durmayı öğrenen bebek, kol ve bacaklarına ağırlık aktararak yavaş yavaş emeklemeye başlar.

Çapraz hareketler, beynin iki yarım küresini dengeli bir şekilde harekete geçirir. Emekleme aktivitesinde de durum aynıdır ve iki gözün, iki kulağın, iki elin ve iki ayağın koordineli çalışması gibi kaslarında dengeli çalışmasını sağlar. Bu sırada beynin iki yarım küresini birbirine bağlayan köprü (korpus kallosum) bağlantısı çokça kullanılır. Böylece idrak etme fonsiyonu yükselir ve kolay öğrenme artar.

Bebek başını kaldırmak için iki kolunu aynı anda ittirdiği ya da iki bacağını öne doğru teptiğinde tek taraflı hareket etmiş olur. Yan yan hareket ettiğinde tek taraf kol ve bacağını kullanır. Bunları birleştirmesi için emeklemesi yeterlidir. Artık istediği yöne gidebilir.

Refleks uyumu, günlük fonksiyonlar, görme, duyma ve öğrenme için orta hattı çaprazlama yeteneği (sağ elle sol tarafa uzanma) çok önemlidir.Duyu Bütünleme değerlendirmesinde özel testler ile bu özelliğe ayrıca bakılır.

Emeklemenin Önemi:

  • Kalça yapısını organize eder. Ayakta durmak, yürümek için kalça bağlantılarını hazırlar
  • Sırtın alt kısmını güçlendirir
  • Ayak bileklerini yürümeye hazırlar
  • Bebeğin beden ağırlığını desteklemek için el-göz koordinasyonunu güçlendirir
  • Okumayı destekler
  • İnce el becerilerinin gelişmesini sağlayarak yazı şeklini olumlu etkiler

Emeklemeye Hazırlık:

Emekleme bebek gelişimini fiziksel, zihinsel, bilişsel ve psikolojik yönlerde olumlu etkiler. Bebeğinizin emeklemesi için yapmanız gerekenleri adım adım şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Karın üstü aktivitelerini destekleyin
  • Bebeğin yardımcı ekipmanlarda oturma süresini mümkün olduğunca azaltıp aktif hareket etme süresini arttırın (Konteyner Bebek Sendromu)
  • Sırt kaslarının geliştirmesi için destekleyin. Aktif hareketler sırasında elinizle, yastıkla hafif destek vermeniz motivasyonunu arttıracaktır.
  • Ebeveyn olarak bebeğinizin emeklemeye hazır olduğundan emin olun. Zorlama, yaralanmalara ya da cesaretinin kırılmasına neden olabilir. Başını tutması, oturma dengesi, yuvarlanma, ellerinin üzerinde durması hazırlık aşamalarının göstergesidir.
  • Rahat emekleyebileceği ortamlar hazırlayın. Yorgan gibi yumuşak, parke gibi sert yerler uygun değildir. Halı, battaniye üstü emekleme için idealdir.
  • İlgisini çeken oyuncakları ulaşabileceği uzaklığa yerleştirin ve sözlerinizle teşvik etmeye çalışın. Ayna bebeklerin ilgisini daima çeker.
  • Emniyetli bir çevre her zaman en uygunudur. Ebeveynin tedirginliği çocuğa her zaman yansır.
  • Karnının tok olması, uykusunu almış olması önemli bir başka ayrıntıdır. Bir kaç saniyeden başlayan alıştırmalar ile süreyi uzatmaya çalışın ve asla pes etmeyin.

Bebeğinizin normal emekleme zamanının 6 ve 10. aylarını geçmesi durumu sizi hemen endişelendirmesin. Başını tutuyor, desteksiz oturuyor, geri emekliyor ve öne sürünüyorsa bebeğinizin emeklemesi için bir süre daha beklemeniz gerekebilir. Uzman tarafından bebeğin gelişiminin değerlendirilmesi her zaman ilk önerimdir.

Emekleme sonrası cesaretlendirme için ulaşmaya çalıştığı oyuncakla oynaması, ebeveynin sarılması/öpmesi, alkışlama ve sevindirici mimikler yapılabilir.

Not: Photo by Picsea on Unsplash

11.08.2020

İzmit Şube

Yahyakaptan Mahallesi
Şehit Ali İhsan Çakmak Sok
Nazer Inn İş Merkezi Kat:2 No:22
İzmit/KOCAELİ

Körfez Şube

Mimar Sinan Mah. Dalbastı Sok.
Petkim Park 2 İş Merkezi
Kat:5 No:2 / A27
Körfez/KOCAELİ

Randevu Telefonu

0 (262) 606 0 468

Sosyal Medya