PREMATÜRE BEBEK VE DUYU BÜTÜNLEME İLİŞKİSİ

Son yıllarda artan erken doğum oranlarına (genel popülasyonun yaklaşık %13’ü) rağmen yeni doğan bakımının gün geçtikçe ilerlemesi ile daha fazla bebek hayata tutunuyor. Fizyoterapi seanslarına da daha fazla prematüre bebek, gelişim geriliği ile başvuruyor.

Prematüre Bebek

Normal gebelik 38-42 hafta arasında iken 37 haftadan önce olan doğumlara “Erken Doğum“, doğan bebeklere “Prematüre Bebek” denmekte.

Duyuların anne karnında gelişmeye başladığını ve normal doğum haftasına kadar belli bir aşamaya ulaşarak, doğum sonrası duyuların gelişmeye devam ettiğini daha önceki yazılarımda detaylı olarak yazmıştım. Erken doğumun gerçekleşmesi ile bebeğin duyusal sistemlerinin normal (nörofizyolojik) gelişimi olumsuz etkilenir. Bu durumda bir veya daha fazla duyuda DUYU BÜTÜNLEME BOZUKLUĞU görülebilir.

https://perifizyoterapi.com/wp-content/uploads/2020/01/premature-300x205.jpg 300w" sizes="(max-width: 512px) 100vw, 512px" />

“Prematüre Bebeklerde Duyusal İşlemleme Bozukluğu Riski” üzerine yapılan 45 araştırmanın meta analizine göre prematüre bebeklerin %44′ünde Duyu Bütünleme Bozukluğu olduğu ve Modülasyon Bozukluğu‘nun(duyuların algılanmasında sorunun yaşanması) ilk sırada yer aldığı görülmektedir.

Prematüre bebek, doğumdan hemen sonra Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde küveze alınır. Buradaki uyaranlar anne karnına göre hem sıra dışı hem de çok daha yoğundur.

Parlak ışıklar, gözlerini açmasını ve etrafını algılamasını engeller. Dokunuşlar, enjeksiyon(serum iğnesi), ağıza sokulan solunum cihazı boruları bebekte stres yaratır. Yüksek perdeli sesler kalp hızının artmasına, solunumun sıklaşmasına bazen durmasına, kandaki oksijen düzeyinin azalmasına, stres hormonlarının salınımına, rahatsız uyku gibi fizyolojik değişikliklere neden olur.

Derin uyku olarak bilinen REM (Rapid Eye Movement) uykusunun yoksunluğu, kendi içinde duyusal sistemin gelişimini engeller.

Prematüre bebeklerin ileri yaşlarda Duyu Bütünleme Bozukluğu (DBB) teşhisinin gecikmesini engellemek için alınması gereken önlemler şöyle sıralanabilir:

Prematüre doğmuş bebekler üç yaşına kadar “Duyu Bütünleme Bozukluğu” açısından taranmalı. Çocuk doktorları bu konuda bilinçlenmeli ve bilgilendirilmeli.

Prematüre bebek sahibi ebeveynler, DBB hakkında bilgilendirilmeli.

Duyusal, motor, bilişsel ve dil problemlerinin duyusal işleme ile ilgili olabileceği akılda tutulmalı.

Erken Teşhisin erken tedaviyi beraberinde getireceği ve sağlıklı nesillerin oluşumunu destekleyeceği bilinmeli.

(*) Resim Free-Photos tarafından Pixabay‘a yüklendi 

11.08.2020

İzmit Şube

Yahyakaptan Mahallesi
Şehit Ali İhsan Çakmak Sok
Nazer Inn İş Merkezi Kat:2 No:22
İzmit/KOCAELİ

Körfez Şube

Mimar Sinan Mah. Dalbastı Sok.
Petkim Park 2 İş Merkezi
Kat:5 No:2 / A27
Körfez/KOCAELİ

Randevu Telefonu

0 (262) 606 0 468

Sosyal Medya