MAKALELER
ÇOCUĞUM NEDEN BİR ŞEYLERİ AĞZINA KOYAR?
Bir çocuğun iki yaşından sonra ağzına bir şeyler koymaya devam etmesi, genellikle duyusal sorunlar, otizm, gelişimsel gecikmeler ve öğrenme güçlüğü ile birlikte rapor edilir. Yiyecek olmayan nesneleri çiğnemeye veya emmeye devam edebilirler. Bu çocuklar kollarını ya da yakalarını…
DENGE VE ÖĞRENME ARASINDAKİ ÖNEMLİ BAĞ NEDİR?
Bir çocuk sakarsa, okula gidemezse, okumada gecikme yaşarsa, onun dengesini kontrol etmeyi hiç düşünür müsünüz? Denge ve koordinasyon, bir çocuk sınıfta geride kaldığında değerlendirilmesi garip bir şey gibi görünebilir. Neden onlara bir öğretmen tutmuyorsunuz ya da onları…
KALEM KAVRAMA
Kalem kavrama ile ilgili ebeveyn farkındalığı genelde ilkokul dönemine denk gelir. Yazısı okunmuyor ya da sınavlarda başarısız oluyorsa öğretmen aileyi uyararak destek almasını önerebilir.
Kavrama ince el becerilerden birisidir. İnce el becerilerinin gelişimi dil ve konuşma…
BEBEKLERDE FİZİKSEL OKURYAZARLIK
Fiziksel okuryazarlık; çocuğun farklı spor etkinliklerini tanıyarak hareket ihtiyaçlarının, hangi spor branşına ilgisinin ve yatkınlığının olduğunun belirlenmesidir. Fiziksel farkındalığı da kapsayan temel hareket becerilerini; fiziksel etkinliklere ve spora karşı olumlu tutum…
BEBEKLİK REFLEKSLERİ İLE DEHB ARASINDA BAĞLANTI VAR MIDIR?
Yıllar önce Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), neredeyse her öğrenme zorluğu için ortak tanı gibi görünüyordu. Çocuğunuz okulda yerinde duramıyorsa, öğretmene dikkat edemiyorsa veya öğrendiklerini aklında tutamıyorsa veya davranış sorunları varsa, otomatik olarak…
BİR ÇOCUĞUN GELİŞİMİ İÇİN EMEKLEME GEREKLİ DEĞİL Mİ?
Son yıllarda bir çok araştırma sonucu ve uzman görüşü emeklemenin önemi ve gerekliliği ile ilgili ebeveynlere, çocukla ilgili tüm uzmanlara bilgilerini sunuyor.
“Hayati önem taşıyan emekleme aşamasını kaçıran çocuklar daha sonra öğrenme güçlükleri gösterebilir.”…
OTİZM GEÇİCİ BİR TEŞHİS OLABİLİR
Her ailenin aklına gelen ilk soru “Otizm teşhisini kaç yaşında kaybolur?”
2008 yılında ABD’de yapılan bir araştırmaya göre teşhis kaybetme oranı yüzde 3 ile 25 arasındadır. Ancak çalışmada az çocuk kullanılması ve kısıtlı soruların sorulması tedbirli yaklaşımı…
MAKAS BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN 5 ETKİNLİK
Makas becerilerinin çocukluk gelişiminde önemli bir kilometre taşı olduğunu biliyor muydunuz?
Makasla kesmeyi öğrenmek, el gücünü , el-göz koordinasyonunu, her iki kolun koordinasyonu ve görevlere dikkati artırmaya yardımcı olur. Ek olarak, çocuk makas kullanırken görsel…
ÇOCUKLAR İÇİN ZIPLAMA OYUNLARI
Motor gelişim basamaklarından biri olan zıplama 2-3 yaş arası bir basamaktır. Bundan önce yapılması muhtemel olsa da gecikme olması beden farkındalığı duyusunda düşük kayıt, denge ve koordinasyon problemleri, kas dengesizliği ya da güçsüzlüğü, nörolojik problemler gibi farklı…
ÇOCUKLARDA DÜZ TABANLIK
Düztabanlık, ayak kemeri tam olarak gelişmediğinde ortaya çıkar. Ayak tabanının her noktasının yerle temas ederek yürümesini temsil eder.
Düz tabanlık, artan veya azalan kas tonusu veya ayak/ayak bileği zayıflığından kaynaklanabilir.
Tipik olarak, çocuklarda ayak…
OTIZM ve DİL GELİŞİMİ
Ailelerin uzmanlara en çok sorduğu soru “Otizmli çocuklarının ne zaman konuşacağı”dır.
2600 aileyi içeren bir araştırmaya göre, OSB'li ve ciddi dil gecikmesi olan çoğu küçük çocuğun 8 yaşına kadar "ifade veya akıcı" konuşma geliştirdiğini ve neredeyse yarısının…
OTİZM VE AŞIRI UYARILMA (OVER STIMULATION)
Dünya çok parlak, çok gürültülü, çok kötü kokulu… Aşırı hızlı çalışan bir beyin için her şey çok olabilir mi?
Küçük çocuklarda bazen öfke nöbetine tanık oluruz. Genellikle nedeni dikkat çekmek, kendi istediğinin olması, tablette…
İÇ DUYUM
Duyularımız sadece görme, koklama, tatma, dokunma ve işitmeden daha fazlasına yardımcı olur. Dengede kalmaktan bisiklete binmeye, ne zaman acıktığımızı ve susadığımızı bilmeye kadar her şeyde duyular önemli bir rol oynar.
İç Duyum Nedir?
…DENGE DUYUSU
Duyular sadece görme, koklama, tatma, dokunma ve işitmeden daha fazlasına yardımcı olur. Dengede kalmaktan bisiklete binmeye, ne zaman acıktığımızı ve susadığımızı bilmeye kadar her şeyde duyular önemli bir rol oynar.
Denge (Vestibüler) Duyu…
BEDEN FARKINDALIĞI
Duyular sadece görme, koklama, tatma, dokunma ve işitmeden daha fazlasına yardımcı olur. Dengede kalmaktan bisiklete binmeye, ne zaman acıktığımızı ve susadığımızı bilmeye kadar her şeyde duyular önemli bir rol oynar.
Beden Farkındalığı (Proprioseptif) Duyusu…
BAĞIMSIZ OYUN OYNAMA NEDEN ÖNEMLİ?
Çocuklar için bağımsız oyun, grup oyunu kadar önemlidir. Tek başlarına oynadıklarında, hayatları boyunca yanlarında taşıyacakları birçok değerli dersi öğrenirler. Aslında, bağımsız oyun çocuklara nasıl özgüvenli, yaratıcı, yaratıcı olunacağını öğretir ve hatta…
SU OYUNLARI
Su, saatlerce süren bir eğlence ve çok sayıda harika öğrenme fırsatı sağlayan önemli bir doğal malzemedir. Suyla oynamanın tüm faydalarını ve onu günlük oyun programınıza kolayca dahil etmek için ipuçlarını sizin için listeledik. Su oyununun çok fazla fırsat sunduğunu ve…
REGÜLASYON - KENDİ KENDİNİ YATIŞTIRMA
Rahatlamaktan ve dertlerinizin azalmasına izin vermekten daha iyi bir his yoktur. Bu kişisel rahatlık biçimine kendi kendini yatıştırma denir. Uyumaya, duyguları yönetmeye, sağlıklı ilişkiler kurmaya ve çok daha fazlasına yardımcı olabilecek önemli, yaşam boyu süren bir beceridir.
…BEBEĞİNİZ İÇİN EN İYİ 10 DUYUSAL AKTİVİTE
Karın zamanı: Bu bebeğiniz için önemli bir aktivitedir. Koordinasyon oluşturmaya yardımcı olur ve bebeğinizin boynunu, omuzlarını, kollarını ve gövdesini güçlendirir. Bu kaslar, dönme, emekleme, kendini yukarı çekme ve oturma gibi motor becerilere yardımcı olur.…
MOTOR GELİŞİM ve BESLENME
Bebeğinizin katı yiyeceklere başlamaya hazır olmasının motor yeteneklerine bağlı olduğunu biliyor muydunuz? Bebek güçlendikçe anne sütü ve mamadan daha fazlasıyla beslenmeye başlayabilir.
Eğer bebek, destekle oturuyor, başını ve boynunu tutabiliyorsa katı yiyeceklere…
DİL GELİŞİM SÜRECİ
Beynin doğumda dil için hazırlandığını biliyoruz. Çünkü yeni doğanların beyinleri üzerinde yapılan çalışmalar, bebek konuşmaları duyduğunda sol yarım kürede elektriksel beyin enerjisinin arttığını gösteriyor.
Bebeğinizle konuştuğunuzda, çocuğa sözcüklerden…
PANDEMİ ve DUYUSAL SORUNLAR
Kanada da yaşayan bir çocuk doktora şu soruyu sordu:
"Sizce Covid, 162 yaşıma kadar bitecek mi?"
Çocuklar, yalın ve açık şekilde akıllarında olan her şeyi dürüstçe söyler. En korkunç şeyleri bile.
Pandemi yetişkinleri bile şaşkına çevirmişken, herhangi…
DOWN SENDROMUNDA FİZYOTERAPİ
Down Sendromu teşhisi olan çocuklarda fizyoterapi ilk aşamada göz ardı edilebilir. Ancak ebevynler bebekken başlayan fizyoterapist aile işbirliği ile bebeklerine nasıl davranacakların , nasıl besleyeceklerini, ağız motoriklerini artırmanın yollarını, oyuncaklarla nasıl oynatabileceklerini,…
DİŞ GICIRDATMA: ENDİŞELENMELİ MİYİM?
Giderek artan şekilde diş gıcırdatmadan endişeli ebeveynlerle karşılaşıyorum. Maalesef, beş yaşın altındaki çocuklarda daha fazla olmak üzere her 10 çocuktan ücünde diş gıcırdatma görülüyor.
Uzun süre diş gıcırdatma (özellikle kalıcı dişlerde) dişlerin aşınmasına,…
KABIZLIK ve DUYU BÜTÜNLEME
Duyu Bütünleme ile ilgili çeşitli zorluklara sahip çocuklarla çalışırken ortak bir temayla karşılaştım. Kabızlık.
Fizyoterapist olarak yaptığımız kaba ve ince motor beceri, kuvvet ve postür analizi yanında sosyal ve dil gelişimi ile tuvalet alışkanlığı, kabızlık…
DUYUSAL OYUN VE EBEVEYN
Oyunun; özellikle otizm, Asperger sendromu ve duyusal işleme bozukluğu gibi nörolojik zorlukları olan çocuklar için zor bir iş olduğu sıklıkla söylenir. Bu anlaşılabilir bir durumdur çünkü nörolojik zorlukları olan birçok çocuk, ifade edici ve alıcı dil becerileri, motor planlama…
BEYİN KÜTÜPHANESİ
Çocuğunuzun beyni; gelişirken sürekli bilgi toplama, saklama ve geri alma durumundadır. Saklanan kitaplar, çocuğunuza yeni bir etkinlik sunulduğunda bir bağlam vermek ve aynı zamanda mevcut durumda nasıl gezinileceğine dair bir çerçeve sağlamak için referans olarak kullanılır. Daha…
ÇOCUKLAR İÇİN DUYUSAL OYUNCAKLAR
Duyusal uyarım sağlayan oyuncaklar, yalnızca duyusal işleme veya entegrasyonla mücadele edenler için değil, tüm çocuklar için önemlidir. Çocuğunuz için hangi duyusal oyuncakların işe yaradığını bulmak, oyunları sırasında en fazla başarıyı sağlayacaktır.
Çocuğunuzun…
BU ÇOCUK HİÇ UYUMUYOR
Maalesef, bazı çocukların duyusal sistemleri daha hassastır. Gün içinde giydiği kıyafetler, sınıfın gürültüsü ile gününü geçiren çocuk yatma vakti geldiğinde aşırı yüklenmiş hissedebilir ve uyumakta zorluk çeker. Ayrıca sık sık uykudan uyanmaya eğilimli olurlar. Bu…
ÇOCUĞUM NEDEN BECERİKSİZ?
Motor planlama bozukluğu, praxis ya da beceriksizlik olarak üç isimle adlandırılan durum, beynimizin bizim için yeni olan veya daha önce yapmadığımız hareketleri veya etkinlikleri planlaması, planı uygulaması, tekrar aynısını yapabilmesi durumudur. Fikir üretme, üç boyutlu düşünme,…
BECERİKSİZLİK ve DUYU BÜTÜNLEME
Daha önce yapılmamış ve beceri gerektiren aktiviteleri planlama ve uygulamaya Praksis yani Beceri denir. Taklit, sosyal beceri, görsel motor planlama, motor planlama başta olmak üzere bir çok farklı sistemin organize çalışmasını gerektirir.
Hareket organizasyonunun…
ÇOCUKLAR KAÇ YAŞINDA MUTFAĞA GİRMELİ?
Uzmanlara göre, çocukların mutfak aktiviteleri yapması gelişmelerini olumlu destekliyor. Sosyal ve duygusal becerilerde gelişme, kalem tutma ve yazı yazmaya kolay adapte olma görülen en büyük etkiler.
Eminim bir çok kişi bunun hakkında düşünmemiştir. Çocuğunuz ilk kez…
DENGEYİ GELİŞTİREN EĞLENCELİ 7 İÇ MEKAN OYUNU
Evde yeni yürümeye başlayan bir çocuk varsa, ebeveynler de pek çok farklı günlük aktiviteye maruz kalır. Onların peşinden koşmak, onları kaldırmak için çömelmek, onları yere bırakmak için geriye eğilmek ve kendi yürüyüşlerini yaparken onları desteklemek için sırt kaslarını…
ÇOCUĞUNUZUN DAVRANIŞI HER ZAMAN DUYUSAL MI?
Ebeveynler çocuklarında ki sorunla ilgili bir teşhis konulduğunda rahatlama yaşar. Duyu Bütünleme Bozukluğu teşhisi de aileyi rahatlatan bir teşhistir. Sonunda evdeki davranış zorluklarının nedenlerine verilecek bir cevap vardır. Her şey kristal berraklığına bürünür.
Duyu…
SAVAŞ KAÇ DON TEPKİSİ
Savaş-kaç-don tepkisi, vücudun tehlikeye girdiğinde verdiği doğal bir yanıttır. Karşıdan bir araba geldiğinde ya da hırlayan bir köpek sesi duyduğumuzda tehlikelere tepki vermemizi sağlayan bir tür stres ya da alarm tepkisidir. Bilinçli bir karar değildir. Otomatiktir ve onu kontrol…
GİZLİ ALERJİLER: DAVRANIŞ BOZUKLUĞU VE DUYUSAL SORUNLARA NEDEN OLUR MU?
Amerika’da 6,4 milyon çocuğa DEHB teşhisi kondu. Son 8 yılda vakalarda %42’lik bir artış söz konusu. (1) Türkiye’de ise her 20 çocuktan birinde, okul dönemi çocukların %3-6 ‘sında DEHB’na rastlandığı ve erkek çocuklarda kız çocuklarına göre daha fazla rastlandığı…
ÇOCUKLAR İÇİN EN İYİ DUYU DOSTU MASKELER
Duyusal işlemleme sorunları olan çocuklar için kıyafet seçimi problemi yaşamak bazen kaçınılmazdır. Maske takma zorunluluğu da yepyeni bir zorluk yarattı. Çocuklar için durumu eğlenceli hale getirmek her zaman mümkün.
Maskenin boyutu, kumaşı, bağlantısı ve geçirgenliği…
BEDEN FARKINDALIĞI İÇİN NELER YAPMALI?
İyi bir beden farkındalığı (proprioseptif duyu), 1 yaşında da olsa 99 yaşında da olsanız herkesin hayatının önemli bir parçasıdır. Beden farkındalığı, vücudunuzun uzayda nerede olduğunu algılama yeteneğini ifade eder ve dengenin 3 ana bileşeninden biridir.
Eklemlerden,…
PARMAK UCU YÜRÜME
Bebekler ilk ayağa kalkma denemelerinde daha yukarıya ulaşmak için parmak ucuna kalkmayı tercih edebilirler. Dengeyi sağlayarak ayakta durma kolaylaştığında tam taban teması ile basmaya başlar. Yürümenin ilk dönemlerinde ve 2 yaşına kadar yalpalama, düşme ve parmak ucu basma…
TORTİKOLLİS. HAFİFE ALMAYIN!
Tortikollis, dünya genelinde doğumsal olarak ortaya çıkan ortopedik rahatsızlıklarda 250 bebekte bir görülme oranı ile üçüncü sırada yer alıyor.
“Eğri boyun” anlamına gelen tortikollis bir tanı değil, aslında altta yatan çeşitli durumların bir sonucudur. Boynun…
DUYU TERAPİ ODASI ve OYUN
“Çocuk ve Oyun” üzerine ilk çalışmalar 19. yüzyılın sonlarında başlamış ve önceleri oyunun, kendiliğinden ortaya çıkan, hedefi olmayan, mutluluk getiren, serbest bir aktivite olduğu üzerinde durulmuş. O dönemde bazı araştırmacılar, çocuğun, oyunlarında insanlığın…
KARANLIK ODA TERAPİSİ
Duyu Bütünleme Terapisinde “Karanlık Oda” olarak adlandırılan “Snoezelen Room”, çoklu duyusal uyarım içeren özel dizayn edilmiş odalar kullanılır.
Karanlık Oda içinde özellikle görme, işitme, koku ve dokunma duyusuna yönelik uyarıcı materyallerle stres ve kaygının…
KONUŞMA SORUNLARINDA DUYU BÜTÜNLEME
Anne karnındaki bebeğin, 20. Haftada annesinin sesini duymaya başladığını biliyor muydunuz?…İşitme duyusu, anne karnında gelişen ve işlevsellik kazanan ilk duyulardandır. Bu nedenle anne adaylarına bebeğiyle konuşma, müzik dinleme, sesli güzel hikayeler okuma yönünde tavsiyeler…
YEMEĞİN RENGİ NEDEN ÖNEMLİ
Seçici yiyici ebeveynler için çocuklarının renkli gıdalar yemesi çok heyecan vericidir. Bir çocuk sınırlı miktar ve çeşitte gıda yemeyi tercih ediyorsa seçici yiyici olarak kabul edilir.
Kavrulmuş tavuk yemesi bile annenin çok sevinmesine neden olabilir. Tavuk kemikli olarak…
YEME PROBLEMİ NEDENLERİ VE ÖNERİLER
Bebeklik ya da çocukluk çağında pek çok nedenle davranışsal yeme problemleri görülebilir. Gelişimsel gerilik olmaması kaydıyla 1-5 yaş arası çocukların çoğu özellikle büyüme atağı yaşadığı dönemlerde az yeme, aşırı yeme, yemek seçme gibi yeme problemleri yaşar.
…TERAPATİK BEBEK MASAJI
Bebek masajı, bebeğinizin vücuduna ellerinizin nazik ve ritmik şekilde dokunmasıdır. Dokunmak sevgi göstergesidir. Bebeğinize her gün masaj yaparak ona sevginizi daha iyi hissettirebilirsiniz. Özel dokunuş tekniklerini içeren doğru yapılmış bir masajın hem bebeğe hem de yeni ebeveyn…
BESLENME PROBLEMLERİ
Her ebeveyn, çocuklarının beslenmesi ve gelişimi ile ilgili endişe duyar. Yemeyi öğrenmesi ile başlayan yolculuk çatal -kaşık kullanımı, farklı gıdaları denemesi ile devam eder. Bebeklikten çocukluk çağına geçerken gıdalarla tanışma sırasında ebeveyn yaklaşımı duyusal…
ORAL MOTOR AKTİVİTELER
Ağzımızın içinde tat almamızı sağlayan özelleşmiş alıcıların yanında doku ve farklılığı (ısı, sertlik) algılayan alıcılarda mevcut. Bu nedenle bebek dünyayı öncelikle ağzı ile algılar. Bunun sonucunda güven duygusu geliştirir. Dil becerileri ve beslenme içinde oral…
STEREOTİPİK HAREKETLER – 2
Stereotipik davranışların %61’inin duyusal uyaran elde etmek, %19’unun taleplerden kaçma, %16’sının ise birden fazla nedenin birleşmesi ile yapıldığı düşünülüyor.
Stereotipik davranışlar sergileyen bireylerin sosyal hayata uyumlarının, kabullerinin sağlanmasında…
STEREOTİPİK HAREKETLER – 1
Bazen etrafınızdaki çocukların takıntılı şekilde aynı el çırpma, zıplama hareketini yaptığını görürsünüz. Karşı taraf için bir anlam ifade etmese bile çocuk için bu hareketlerin bir çok farklı anlamı vardır. Kendisine ya da çevresine zarar vermese de, sosyalleşme ve…
EVDEYİZ…
Her kafadan bir ses çıkıyor… Virüs hakkında hakikaten son derece tedirgin edici yorumlar var. Kime sorarsanız, sosyal medyanın etkisiyle savrulan bilgi bombardımanından boğulmuş durumda. Bir yanda yaza kalmaz diyenler var diğer yanda hayat bir daha eskisi gibi olmayacak diyenler. Bugünlerde…
W OTURUŞU
Ailelerin belki de en çok zorlandığı konu bebekleri/çocukları için en doğrunun ne olduğunu hangi kaynaktan öğrenebileceklerini bilememeleridir. Oyunun yararlarının bile son 30 yılda önemsenmesi bebeğin gelişim aşamalarının da önemini arttırdı. Sosyal medyada takip ettiğim…
“EMEKLEMEDEN YÜRÜDÜ”
Bebekler, genellikle 6.- 10. aylar arasında emeklemeye başlar. Dönme, başını tutma, sürünme, eller üzerine kalkma ve oturma gibi alt basamakların tamamlanması emekleme için çok önemlidir.
İyi bir emekleme için omuz ve kalça stabilizasyonu yanında gövdenin düz durması,…
PREMATÜRE BEBEK VE DUYU BÜTÜNLEME İLİŞKİSİ
Son yıllarda artan erken doğum oranlarına (genel popülasyonun yaklaşık %13’ü) rağmen yeni doğan bakımının gün geçtikçe ilerlemesi ile daha fazla bebek hayata tutunuyor. Fizyoterapi seanslarına da daha fazla prematüre bebek, gelişim geriliği ile başvuruyor.
Prematüre…
OTİZM VE SPOR
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal iletişimde önemli bozukluklar, kısıtlı veya tekrarlayan davranışların varlığı ve bir çok durumda önemli motor bozukluklarla karakterize, yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir durumu ifade eder.
Sosyalleşme beceri eksiklikleri depresyon,…
CORE (ÇEKİRDEK) KAS KUVVETİ ve ÖNEMİ
Core (çekirdek) kas kuvvetinin önemini “KAS GÜCÜ VE BEYİN BAĞLANTISI” yazımda ayrıntılı olarak anlatmıştım. Gövdenin dik durmasını sağlayan, denge ve koordinasyon için önemli çekirdek kas kuvvetinin çocukların öğrenme, algılama düzeylerinde ne kadar etkili olduğunu…
DUYU BÜTÜNLEME ve UYKU
Uyku, belli bir uyarı eşiğinin altında olan dış uyaranlara yönelik tepkilerin büyük oranda baskılandığı, bilincin neredeyse tamamen kapalı olduğu, istemli kas faaliyetlerinin (bazı istisnalarla birlikte) baskılandığı ancak özellikle beynin ve hormonal sistemin son derece aktif…
DUYU BÜTÜNLEME ve MESLEK SEÇİMİ
Engelli olan ve olmayan çok sayıda çocuk, duyumları işlemden geçirme ve bütünleştirme zorlukları yaşıyor.
Araştırmalar, teşhis edilen engelli olmayan çocukların %10 ile %51’inin zorluk yaşadığını göstermektedir. Bu tahmin çeşitli tanıları olan çocuklar için %40…
KONTEYNER BEBEK SENDROMU
Yeni doğan dönemi ve sonrası için süslü, cicili bicili, bebeklerin içinde iyi göründüğü bir çok yardımcı taşıma araçları çok büyük bir pazar. Araba koltuğu, taşıma puseti, ana kucağı, bebek arabası gibi bir çok çeşidi farklı markaların güçlü ve abartılı reklamlarıyla…
AYLIK KARIN ÜSTÜ AKTİVİTE GELİŞİMİ
“Yüzüstü yatış zamanı da nedir?”, “Çok basit”, “Zaten bebeğim yüzüstü yatınca ağlıyor. Ne gereği var ki ağlatmanın?”… gibi bir çok serzenişi duyar gibiyim. Ancak bebek doğar doğmaz onun fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimi için destek vermek hem ebeveynin…
GÜÇLÜ BEBEKLER İÇİN KARIN ÜSTÜ EGZERSİZLER
Karın üstü egzersiz zamanı, bebeğin uyanık ve yalnız değilken karın üstünde yeterli zaman geçirmesinin desteklenmesidir. Taşıma, tutuş, bez değiştirme, yön değiştirme, beslenme ve oyun sırasında da uygulanması tavsiye edilir.
Bu yöntemin bebeğinizin fiziksel,…
KARIN ÜSTÜ AKTİVİTE ZAMANI : Hayata ilk başkaldırı
Ani bebek ölümlerini azaltmak için, 90’ların başında Amerikan Pediatri Akademisi (American Academy of Pediatrics), bebeklerin özellikle sırtüstü yatırılmalarını öneriyordu.…
DUYU DİYETİNDE AĞIRLIKLI YELEK
Duyu Diyeti ile ilgili yazdiklarimdan sonra AGIRLIKLI YELEK ve/veya AGIRLIKLI YORGAN kullanimi konusunda çok sayida soruyla karsilastim.
Agirlikli Yorgan kullanimi hakkinda daha önce kisaca bahsetmistim. Agirlikli Yelek kullanimi da benzer sekilde, kaslara ve eklemlere devamli derin…
AĞIRLIKLI YORGAN
Duyu Bütünleme Bozukluğu olan çocuklar için, en basit durumlar bile duyusal aşırı yüklenmeye neden olabilir. Kıyafetinin etiketi, ışığın parlak olması, konuşan insanların sesi… vb durumlarla beyin baş edemez ve beyin boğulur. Beyin istenmeyen duyu davranışlarına neden olan…
DUYU BÜTÜNLEMEDE FIRÇALAMA TERAPİSİ
Duyularımız bize dünyadan gereken bilgileri verir. Duyular, vücudumuzun içindeki ve dışındaki uyaranlardan bilgi alır. Duyduğumuz her ses, yaptığımız her hareket, dokunduğumuz her nesne duyumlar üretir.
Duyusal Entegrasyon, kişinin vücudundan ve çevresinden aldığı tüm…
PRENS / PRENSES NESLİ ÇOCUKLAR
Her anne-baba kendi çocuğunu biricik ve değerli görür. Bu nedenle çocuklarına “PRENS/PRENSES” ifadelerini kullanırlar. Çocuk içinde durum aynıdır. Ebeveynin yanlış davranışlarını fark etse bile, çocuk bunun yanlış olduğunu algılamaz. Yapılan pek çok araştırma göstermiştir…
100 DUYUSAL AKTİVİTE ÖRNEĞİ
Çocukların aktif katılımı ile oynanan tüm duyusal aktiviteler, beynin farklı bölgelerini uyararak algılama, işlemleme ve uygun cevabın oluşturulmasını destekler. Çocuğun ilk oyun arkadaşı ebeveynleridir. Güvenli bağlanma ve duyusal gelişimin desteklenmesi için 100 duyusal aktivite…
DUYU DİYETİ
Duyu Bütünleme Terapisinin en önemli parçası, “DUYU DİYETİ” programının oluşturulmasıdır.
Duyu diyetinde amaç, daha dengeli, odaklanabilen, uyum sağlayabilen bir çocuk profili oluşturmaktır. Aktiviteler uyarma, organize etme ve sakinleştirme içeriklidir.
Duyu…
1-4 YAŞ NORMAL GELİŞİM EĞRİSİ
Çocuğunuzun gelişimi burada yazılan özelliklerden farklılık gösterebilir. Bu belirtiler çoğunluğu yansıtmaktadır. Çocuğunuz kendi yaş grubundan daha ileri seviyedeki özelliklere uygun olabilir. Ayına uygun olanları yapamıyorsa konunun uzmanına danışmanız faydalı olacaktır.
…0-12 AY NORMAL GELİŞİM EĞRİSİ
Ebeveyn olma yolculuğu, bebek daha anne karnındayken başlar. Endişeler de beraberinde gelir. Ailelerin en büyük sorunu, bebekleri için normal gelişimi tam olarak bilmemelerinden dolayı kendi çocuklarındaki farklılıkları göremeyerek, olası durumda erken teşhisi geciktirmeleri ihtimalidir.
DUYU BÜTÜNLEME BOZUKLUĞUNUN OLASI SEBEPLERİ
Pek çok hastalık ve/veya sendrom için “nedeni bilinmeyen” tanımı kullanılırdı. Teknolojinin ve görüntüleme yöntemlerinin çok gelişmesi, tanı kriterlerinde standartların oluşturulması ile artık bu tanım anlamını yitiriyor. Farklı ülkelerde yapılan araştırmalar olasılık…
DUYU BÜTÜNLEME ve VESTİBÜLER DUYU
Vestibüler (denge) duyu, yerçekimine karşı vücudumuzun orantısal hareketinin sağlıklı oluşmasını sağlayan duyudur. Başımızın ve vücudumuzun dünya yüzeyi ile olan durumunun anlık bilgisini verir.
Denge duyusunun insan yaşamında hayati önemi vardır.
“Savaş…
DUYU BÜTÜNLEME ve PROPRIOSEPTIF DUYU
Proprioseptif yani beden farkındalığı duyusunun alıcıları, kas ve eklemlerimizde yer alır. Vücut pozisyonumuz ile ilgili bilginin beynimize iletilmesini sağlar.
Gözlerimiz açık ya da kapalı iken vücut ve kollarımızın duruşunu, kaslarımızın kasılma derecesini, hareketimizin…
KAS GÜCÜ ile BEYİN AKTİVİTESİ BAĞLANTISI
Ebeveynler genellikle çocuklarının yapabildiklerine değil yapamadıklarına odaklanır. Okuyamamak, anlayamamak, matematik işlemlerini yapamamak, talimatları takip edememek, sınıfta dışlanmak gibi bir çok konu ile ilgili eksiklikleri görürler ama neden mevcut potansiyellerini kullan(a)madıklarını…
DİKKAT: KIRMIZI ALARM DURUMLARI
Her duyunun kendine özel hassasiyeti ve kırmızı alarm durumu farklıdır. Birden fazla duyuda kırmızı alarm durumlarının olması da duyuların bağlantılı çalışmasından kaynaklıdır. Objektif ve sakin bir şekilde aşağıdaki maddeleri okuyup cevaplayarak, çocuğunuz ile ilgili…
BEBEĞİMDE DUYU BÜTÜNLEME BOZUKLUĞU MU VAR?
Çocuk Hastalıkları Uzmanı, Çocuk Nöroloğu, Ortopedi Uzmanı, Beyin Cerrahi Uzmanı tarafından muayene ve tetkikleri yapılan bebeğinizde teşhis edilen bir hastalık yok ancak aşağıdaki belirtilerden bir veya bir kaçı mevcutsa Duyu…
EYVAH! KRİTİK NOKTAYI GEÇTİK Mİ?
Ebeveyn olmaya karar verildikten hemen sonra anne-baba adayı endişelenmeye başlar. Dokuz aylık süreç, doktor seçimi, bebek odası, oyuncakları, okulu derken liste uzar gider. Ebeveynliğin doğasında bir eksiklik/yetememezlik duygusu vardır. Bu duygu çocuğun yaşı, gelişimi ile ilgili…
NEDEN DUYU TERAPİSİ?
Duyu Bütünleme Bozukluğu, merkezi sinir sisteminde oluşur. Beyin, gelen duyusal uyarıları alamaz, organize edemez ya da bu verileri yorumlayarak anlamlı ve tutarlı bir cevap oluşturamaz ise günlük yaşam zorlaşır ve öğrenme kısıtlanır.
Aslında hepimiz günlük hayatta…
DUYU BÜTÜNLEME NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
Duyu Bütünleme Bozukluğu, merkezi sinir sisteminde oluşur. Beyin, gelen duyusal uyarıları alamaz, organize edemez ya da bu verileri yorumlayarak anlamlı ve tutarlı bir cevap oluşturamaz ise günlük yaşam zorlaşır ve öğrenme kısıtlanır. Aslında hepimiz günlük hayatta duyu bütünleme…
DUYU BÜTÜNLEME ve İÇ DUYUM
İntroseptif duyu (iç duyum), duyu bütünlemede tartışılmaya başlayan yeni bir konudur.
Organlarımız ve derideki reseptörler ile toplanan bilgilerin merkezi sinir sistemine iletilmesi sonucunda oluşan açlık, susuzluk, yorgunluk, karın ağrısı, sıcaklama, üşüme, banyo yapma…
DUYU BÜTÜNLEME ve DOKUNMA
Anne karnında gelişen ilk duyu olan dokunma duyusu gebeliğin 8. haftasında gelişmeye başlar.
Dokunma hassasiyeti ilk olarak ağız ve yanakta , 12. haftada el ayaları ve genital bölgede, 17. haftada karın derisi ve kalça bölgesinde oluşur. Artık anne karnındaki fetüs yüzüne…
DUYU BÜTÜNLEME ve TAT ALMA
Tat alma duyusu, gebeliğin 12-15.haftalarında gelişmeye başlar ve anne aromalı yiyecekler (kahve,tatlı,acı gibi) tükettiğinde bebek bunları algılar.
Anne karnında gelişmeye başlayan tat tomurcukları doğuma kadar tamamen şekillenmiştir.
Oluşan on bin tat tomurcuğu,…
DUYU BÜTÜNLEME ve KOKU ALMA
Bebekler oldukça gelişmiş koku ve tat alma duyusu ile doğarlar ve doğar doğmaz kokuları ayırt etmeye başlarlar.
Emmek için annesinin meme ucunu da gelişmiş koku duyusu aracılığıyla bulur. Anne kokusu sinen herhangi bir eşya ile yenidoğan bebeğin rahatlaması bu nedenle şaşırtıcı…
DUYU BÜTÜNLEME ve İŞİTME
Gebeliğin 8. haftasında bebekte kulaklar oluşmaya başlar. 24. haftada kulak şeklini alır ve işitme duyusu anne karnında başlar.
Bebek,anne karnında hareketleri ile annenin kalp, bağırsak sesini algıladığını hissettirir. Anne sakin konuştuğunda bebeğin kalp atımı azalır,…
DUYU BÜTÜNLEME ve GÖRME
Anne karnında en son gelişen duyu görmedir.
Gebeliğin 26. Haftasına kadar retina gelişimi devam ettiği için göz kapakları kapalı olsa da bebek ışığı algılar ve göz kırpmaya başlayarak tepki verir.
Görme duyusunun gelişimi göz kontağının fazlalığı ile doğru…