MAKALELER
MOTOR GELİŞİM ve BESLENME
Bebeğinizin katı yiyeceklere başlamaya hazır olmasının motor yeteneklerine bağlı olduğunu biliyor muydunuz? Bebek güçlendikçe anne sütü ve mamadan daha fazlasıyla beslenmeye başlayabilir.
Eğer bebek, destekle oturuyor, başını ve boynunu tutabiliyorsa katı yiyeceklere başlamaya hazır olabilir.
Bunun nedeni karnının daha güçlü olmasıdır. Bu da boyun ve baş üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Bebek bunu genellikle 4-6 aylıkken yapabilir. Tek bileşenli püre haline getirilmiş yiyeceklerle başlanmalıdır. Bu başlangıç katıları yiyecek parçası içermeyen pürüzsüz, ince bir kıvamda olmalıdır.
Bebek bağımsız olarak oturuyorsa ve emekliyorsa, daha kalın püreleri ve püre haline getirilmiş yiyecekleri denemeye hazır olabilir.
Bu süreç genellikle 7-9. aydır. Fırınlanmış patates gibi yumuşak, ezilmiş yiyecekleri deneyebilir; ezilmiş, haşlanmış yumurta sarısı; küçük peynir parçaları; yumuşak ekmekler; ve yumuşak, pişmiş havuç deneyebilir.
Bebek yürümeye başlıyorsa, yumuşak ve ısırık büyüklüğünde, ancak mutlaka püre olmayan ek katı yiyecekler yemeye başlayabilirler.
Bu genellikle 10-12 ay civarındadır. İstenilen yiyecek kıvamı, bir çatalla ezilebilecek kadar yumuşaktır. Ayrıca ısırık büyüklüğünde veya ince doğranmış olmalıdır. Bu yaştaki bebek için istenen maksimum mama boyutu 1-2 cm’dir. Pirinç, kuskus ve kinoa; çırpılmış yumurta sarısı; fasulye, mercimek ve barbunya; kıyma; ısırık büyüklüğünde veya ince kıyılmış peynir parçaları; ekmek, kızarmış ekmek, küçük kraker parçaları ve kekler; şekli küçük, pişmiş makarna tüketebilir.
Bebek bağımsız olarak yürüyorsa, çok çeşitli ve ısırık büyüklüğünde yiyecekler yemeye başlayabilir.
Bebeğinizi mutfak eşyaları ile tamamen kendi kendine beslemeye teşvik edebilirsiniz. Kabak ve brokoli gibi pişmiş sebzeler; makarna, peynir ve güveç gibi karışık yemek dokuları; küçük ekmek ve simit parçaları; kıyılmış veya küçük parçalar halinde et; düşük şekerli tahıl; yumuşak balık. İnek sütü de tipik olarak bu yaşlarda tanıtılmaktadır. Sosisli sandviç, fındık, bütün üzüm, patlamış mısır ve sert, yapışkan şekerler gibi boğulma tehlikesi olan gıdalardan kaçının.
Her zaman olduğu gibi, bebeğin motor veya beslenme yetenekleriyle ilgili sorularınız varsa, bir sağlık uzmanına danışın. Yetenekleri ve ihtiyaçları göz önüne alındığında, bebeğiniz için neyin doğru olduğunu size söyleyeceklerdir.
Photo by Ross Sokolovski on Unsplash
09.05.2021