MAKALELER
DUYU DİYETİ
Duyu Bütünleme Terapisinin en önemli parçası, “DUYU DİYETİ” programının oluşturulmasıdır.
Duyu diyetinde amaç, daha dengeli, odaklanabilen, uyum sağlayabilen bir çocuk profili oluşturmaktır. Aktiviteler uyarma, organize etme ve sakinleştirme içeriklidir.
Duyu Bütünleme Terapisi için, ebeveynin/ilk bakım verenin öncelikle “DUYU PROFİLİ” sorularını açıklıkla cevaplaması gerekir. Çocuğun duyuları işlemleme, ayarlama ve adaptif cevabı oluşturma özellikleri ile duyusal arayış, gıda hassasiyeti, odaklanma, aktivite düzeyi, ince/kaba motor becerileri gibi temel duyu değerlendirmelerini içeren Duyu Profilinin oluşturulması önemlidir.
Duyu Profili sonucunun uzman tarafından analiz edilmesi ile “DUYU DİYETİ” programı oluşturulur. Duyu Diyeti ile Duyu Bütünleme terapisi uygulanan çocuğun ailesi ve çevresindeki kişilerin aktif katılımı sağlanır.
DUYU ÇİZELGESİ NEDİR?
Aile işte tam bu noktada zorlanır. Günün hangi saati, hangi aktivite yapılacaktı? Neye dikkat edilecekti? Günlük koşturma içinde kendini yetersiz hissedebilir.
Bunun için özel bir çizelge hazırlanarak gün içinde çocuğun duyusal ihtiyaçlarına nasıl yardımcı olacağını ile ilgili fikir sahibi olunabilir. Ebeveynlerin Duyu Diyetinde yaptığı en büyük hatalardan biri, gün içinde nedenini bilmeden herhangi bir duyusal etkinliği kullanmalarıdır.
DUYU ÇİZELGESİ NASIL HAZIRLANIR?
İlk olarak günün zamanlarını ya da çocuğunuzun zorluklarla karşılaştığı veya duyusal girdi aradığı yerlerin listesini yapın. Çok düşünmeden aklınıza gelen her şeyi yazın. Zorlandığı, sizi ezdiği, hareketleri ile zorladığı her şeyi.
İkinci adım olarak duyusal ihtiyaçlarının neden olduğu listedeki herhangi bir şeyi kontrol edin. Bunun için duyularla ilgili kırmızı alarm durumları yazısından yardım alabilirsiniz. Bu listede çocuğunuzda gördüğünüz maddeleri açıkça yazın. Yün kazak giymek istemedi, parkta yalnız oynadı, yemekte seçici davrandı, yüksek ses duyunca kendini kaybetti…
Üçüncü adım, çocuğunuzun zor zamanlarında ya da öncesinde ihtiyacı olan duyusal etkinliklerden birini seçin. Ebeveynler bunları deneme yanılma yöntemiyle de bulabilir. Çünkü her çocuk kendine özgüdür. Zor durumlar için önceden tedbir almak, rutin oluşturarak hem çocuğu hem de ebeveyni rahatlatacaktır. Bunun için 100 aktivite örneği yazısından yardım alabilirsiniz.
Dördüncü adımda sadece takip etmeniz yeterli olacaktır. Duyusal aktivitenin yardımcı olup olmadığını görmek önemlidir. Duyu diyetinin amacı, odaklanmayı sağlamak, sakinleştirmek veya ihtiyacı karşılamaktır. Bir aktivite ilk seferinde etkisini göstermeyebilir. 3-4 kere farklı zamanlarda denemeniz gerekebilir. Bunun için Duyusal Diyet kartları hazırlayabilirsiniz.
11.08.2020