MAKALELER
DUYU BÜTÜNLEME ve DOKUNMA
Anne karnında gelişen ilk duyu olan dokunma duyusu gebeliğin 8. haftasında gelişmeye başlar.
Dokunma hassasiyeti ilk olarak ağız ve yanakta , 12. haftada el ayaları ve genital bölgede, 17. haftada karın derisi ve kalça bölgesinde oluşur. Artık anne karnındaki fetüs yüzüne dokunur, parmağını emer.
Gebeliğin 32. haftasında kafanın tepesi dışında tüm vücut bölgelerinde dokunma hassasiyeti başlar. Bunun en güzel örneği karnına dokunan anneye, bebeğin vurarak-tekmeleyerek cevap vermesidir.
Deri, en büyük organımızdır ve dokunma duyusu dış dünya ile iletişimin temelini oluşturur. Hassas bir ciltle dünyaya gelen bebek doğduğunda kucağa alınmaktan, dokunulmaktan, okşanmaktan çok hoşlanır. Dokunma ile oluşan sıcaklık güven duygusunun temelidir.
TEMEL DOKUNMA YETENEKLERİ
Hafif dokunmayı hissetme
Basıncı algılama
İki noktanın ayırt edilmesi (diskriminasyon)
Nesnelerin şekillerini bilme
Vibrasyonu algılama
Kaba dokunma
Sıcaklığın ayırt edilmesi
Deriye çizilen harf, sayı gibi şeyleri tanıma
Dokunma duyusu eşiği yüksek olan çocuklar, vücudunun ya da elbiselerinin kirlenmesini önemsemeyebilirler. Tuttuğu şeyleri de hissetmediği için bu objeleri kolaylıkla düşürebilirler. Dikkatli olunması gereken bir konu da ağrı eşiğinin yüksek olmasıdır. Vücut tepkilerinin doğru anlaşılmasını engeller.
Dokunma duyusu eşiği düşük olan çocuklar, giyinip soyunma gibi bol dokunma içeren aktivitelerde sıkılabilir. Giyinme ile ilgili sorunlu davranışlar sergileyebilir. İnsanlara ya da objelere dokunamayabilir. Sosyalleşme ve öz düzenleme konusunda yardıma ihtiyaç duyarlar.
11.08.2020