CORE (ÇEKİRDEK) KAS KUVVETİ ve ÖNEMİ

Core (çekirdek) kas kuvvetinin önemini “KAS GÜCÜ VE BEYİN BAĞLANTISI” yazımda ayrıntılı olarak anlatmıştım. Gövdenin dik durmasını sağlayan, denge ve koordinasyon için önemli çekirdek kas kuvvetinin çocukların öğrenme, algılama düzeylerinde ne kadar etkili olduğunu artık bildiğimize göre çekirdek kas kuvvetini test etmek ve bu kas grubunu kuvvetlendirmek için yapılması gerekenler üzerinde konuşabiliriz.

Çekirdek Kas Kuvvetinin Değerlendirmesi:

  • Baş , gövde, kol ve bacakları ayrı ayrı hareket ettirebilme yeteneğine sahip olması. Örneğin, gövdesi sabitken sadece başını sağa-sola çevirebilmesi
  • Nefesini uzun süre tutabilmesi
  • Kalemi doğru şekilde tutabilmesi. Zorlanma durumlarında tabi ki çocuklar alternatif tutuşları seçebilirler ancak bu durum uzun süre yazı yazabilmesini engelleyebilir
  • El yazısının okunaklı ve düzgün olması. Zayıf kas kuvveti bozuk ve/veya silik yazıya neden olabilir.
  • Ayakta dururken itmelere direnç göstererek dik duruş pozisyonunu koruyabilmesi
  • Rahatlıkla top atıp tutabilmesi
  • Sportif aktivitelerde vücudunu koordineli kullanabilmesi

durumlarının çoğunu yapabiliyor olması çocuğunuzun çekirdek kas kuvvetinin iyi düzeyde olduğunu göstermektedir. Çocuğunuzun zayıf çekirdek kaslarını kuvvetlendirmek için doğru, dengeli ve bilinçli aktiviteleri hayatına katmanız yeterli olacaktır.

Çekirdek Kas Kuvvetini Arttırmak için Yapılabilecek Örnek Aktiviteler:

Yukarıdaki örnek testler sonucunda çocuğunuzun çekirdek kas kuvvetinin zayıf olduğunu tespit ettiyseniz size vereceğim örneklerle bu durumu tersine çevirebilirsiniz. Her gün en az 10 tekrarlı yapıldığında 1-2 ayın sonunda sonuç almaya başlayacağınıza emin olabilirsiniz.

  • Süpermen Duruşu: Yüzüstü yatış pozisyonunda Süpermen gibi kolları önde yukarı kaldırırken bacakları da hafif zeminden yükselterek 5-10 sn pozisyonunu korumaya çalışması. Çocuğunuz bu pozisyona gelemiyorsa önce sadece başını, sonra kol ve bacakları ekleyerek egzersizi zorlaştırabilirsiniz.
  • Emekleme pozisyonunda dizleri dirseklere çekme: İlk aşamada aynı taraf diz aynı taraf dirseğe değdirilir daha sonra çaprazlayarak hareket zorlaştırılır. Şınav pozisyonunda yapılması en zorudur.
  • Emekleme pozisyonunda kol ve bacakları uzatarak kaldırma: İlk aşamada önce tek tek kollar öne, bacaklar arkaya kaldırılırken ileri ki aşamada aynı taraf kol ve bacak, en son çapraz kol bacak iyice gerilerek uzatılmaya çalışılır.
  • Sırtüstü başı havada tutma: Sırtüstü eller ensede hem nefesi tutup hem tavana bakarak başı hafif yukarı kaldırma. Egzersiz sırasında nefesini tutması konuşmayı engellerken, heyecan ve endişenin azalmasını da sağlar. Önceleri başından destek vererek teşvik edebilirsiniz.
  • Sırtüstü ön kollar üzerinde dururken her iki ayağını karnına çekerek atılan topa vurmaya çalışma: İki ayakla vurma ilk aşama iken hızlı vurma, düz karşıya topu atma daha sonraki aşamadır.

11.08.2020

İzmit Şube

Yahyakaptan Mahallesi
Şehit Ali İhsan Çakmak Sok
Nazer Inn İş Merkezi Kat:2 No:22
İzmit/KOCAELİ

Körfez Şube

Mimar Sinan Mah. Dalbastı Sok.
Petkim Park 2 İş Merkezi
Kat:5 No:2 / A27
Körfez/KOCAELİ

Randevu Telefonu

0 (262) 606 0 468

Sosyal Medya