W OTURUŞU

Ailelerin belki de en çok zorlandığı konu bebekleri/çocukları için en doğrunun ne olduğunu hangi kaynaktan öğrenebileceklerini bilememeleridir. Oyunun yararlarının bile son 30 yılda önemsenmesi bebeğin gelişim aşamalarının da önemini arttırdı. Sosyal medyada takip ettiğim kişilerin paylaşımlarında bazı çocukların “W Oturuşu” denilen pozisyonda oturduğunu gördüm. Bu nedenle bu oturuşun nedeni, zararları ve düzeltme yollarını yazmak istedim. Etkilerini bilirseniz etrafınızdaki kişileri bilgi vererek uyarabilirsiniz.

Bebekler oturmaya ilk başladığında “halka oturuşu” ile dengelerini sağlamaya çalışır. Emeklemenin başlaması ile kalça kasları zayıf ve kalça eklem hareket açıklığı normalden fazla ise bebek emeklerken arkaya doğru oturur ve w oturuşu oluşur. Bebek için bu duruş kolay gelir.

W OTURUŞUNUN ETKİLERİ:

Kalçanın Yapısal Anormallikleri: Oturuş şekli değiştirilmezse kalça eklemi normalden daha fazla içe dönme açısına sahip olur. Kalça dışa dönmemeye başlar. Zamanla diz alt kısmında “tibial torsiyon “ denen kemiğin dönme problemi ortaya çıkar ve yürümeye başladığında çocuk içe doğru basarak yürür.

Eklemlerde Stres Yaratması: Eklemler ve kaslar üzerinde W Oturuşu stres oluşturacağı için uyluk kemiğinin baş gelişiminde anormallik oluşmasına ve kalça çıkığına yatkınlığa neden olabilir.

Kötü Denge ve Zayıf Çekirdek Kas Kuvveti: W oturma, bacakları düz ya da çapraz olarak otururken kullanılan çekirdek kasların kullanımını engellediği için bu kaslar zayıf kalır. Koşamaz, tek ayak üzerinde duramaz, tek ayak üzerinde zıplayamaz. Otururken sırtı kambur, dizleri birbirinden ayrık bir şekilde durur. Bağdaş kurmak zor ve/veya ağrılı bazen de imkansızdır. Sırt ve karın kaslarının(çekirdek kaslarının) güçlenmesinde gecikme olur.

Yürüme Bozukluğu: Bu oturuş şekli, kalçanın içe dönme açısında artma, dışa dönme açısında ise azalma nedeniyle güvercin parmak (pigeon toed) ve parmak ucu yürüyüşe zemin hazırlar.

Lateralizasyon (baskın taraf elin tercihi) Gelişmesini Olumsuz Etkiler: W-oturuşunda çocuk oynarken en yakın elini kullanarak aktivitelerini yapar. Bu durum dominant elin karar mekanizmasını etkiler.

Kaba Motor Aktivitelerde Zorlanma: Çocuk küçükken çok belirti vermese de ileride koordinasyon bozukluğu, denge kaybı, aktivitelerde çabuk yorulma vb belirtiler artık durumun önem arz etmeye başladığını gösterir.

Gövdenin Dönme Hareketlerinde Azalma: Leğen kemiğinin arkaya doğru eğimli olmasına neden olan bu pozisyon sırt kaslarının uzamasına ve zayıflamasına neden olacağı için gövdenin sağa ve sola dönme hareketlerinde azalma ve limitlenmeye neden olur.

Orta Hattı Çaprazlama Hareketinde Azalma: Gövdenin dönme hareketi, orta hattı çaprazlama için çok önemlidir. Gövde dönüşleri ve bilateral (iki taraf elin) koordinasyon, ince el becerilerinin gelişiminde çok önemlidir.

Azalan Aktivite Düzeyi: Çocuklar W-Oturuşunda , doğrudan önlerindeki oyuncaklarla oynarlar. Diğer oturma pozisyonlarında gerekli olan diğer yana veya sağa sola geçiş öğelerini yapmazlar. Bu nedenle ihtiyaç duyulan becerilerini geliştirebileceği ortam yaratılmamış olur.

Yetişkinlikte Bel Ağrısı: Yapılan bir çok araştırma çocukluk dönemindeki W-oturuşunun zayıf gövde ve sırt kasları ile kötü duruşa neden olmasından dolayı %50 oranında bel ağrısı çektiğini ortaya koymuştur.

Peki ne yapabiliriz?

Alternatif oturuş pozisyonları tercih etmek. Terzi Oturuşu (ayak tabanlı yapışık, dizler yere yakın), Çapraz Oturuş, Uzun Oturma (dizler düz, bacaklar ayrık), Yan oturuş( dizler bükülü, ayaklar bir tarafta), Sandalyede Oturma(çocuğa uygun yükseklikte, ayak tabanları yerde), Yüzüztü yatış Pozisyonu gibi alternatif pozisyonları tercih etmesi teşvik edilmelidir. Zorlanma olsa da takibi bırakmamak önemlidir.

Çekirdek kas kuvvetini artıracak egzersizler ve aktiviteler yapmak. Daha önceki yazılarımdan çekirdek kas kuvvetinin önemini ve örnek kuvvetlendirme egzersizlerini okuyabilirsiniz.

Kalça kaslarının gerilmesi ve güçlenmesini sağlayan egzersizler ve aktiviteler yapmak.

Sözel uyarılarla doğru oturuşu desteklemek. Ayalarını çapraz bağla ya da bacaklarını uzat şeklinde düzgün oturuşu sağlanmalı.

Fizyoterapistten yardım almak. Fizyoterapistin detaylı değerlendirmesi sonucu kişiye özel egzersiz programı ve ev düzenlemeleri yapılmalı.

11.08.2020

İzmit Şube

Yahyakaptan Mahallesi
Şehit Ali İhsan Çakmak Sok
Nazer Inn İş Merkezi Kat:2 No:22
İzmit/KOCAELİ

Körfez Şube

Mimar Sinan Mah. Dalbastı Sok.
Petkim Park 2 İş Merkezi
Kat:5 No:2 / A27
Körfez/KOCAELİ

Randevu Telefonu

0 (262) 606 0 468

Sosyal Medya